روایتی از دغدغهها و چالشهای پیشروی دختران |
|
دختران قشر وسیعی از جامعه ایران را تشکیل میدهند، دخترانی که دغدغههایشان کم نیست و آرزوهای برخیشان شاید دست نایافتنی! اگرچه آنها برای رسیدن به موفقیت و رفع موانع پیشرو تلاش میکنند، اما باور دارند که تا فتح قله برابریها، راه ناهموار و طولانی است. به گزارش تسنیم، وقتی از چالشهای پیشروی دختران در جامعه سخن به میان میآید بحث اشتغال،آزادی و رفع شکاف جنسیتی پررنگ میشود! اما همیشه گفتهاند و ما نیز شنیدهایم که دختران و زنان ایرانی طی سالهای اخیر توانستهاند پیشرفت قابل توجهی کسب کنند؛ اگرچه این جمله موضوع قابل انکاری نیست اما اینکه آنها برای فتح قله موفقیت باید از چه موانعی عبور کنند و با چه چالشهایی مواجه شوند دغدغه اصلی آنهاست این موضوع بهانهای شد که تا به سطح شهر برویم و پای حرفها و خواستههای دختران بنشینیم.
کنکور مهمترین دغدغه من است و فرصت
فکر کردن به چیزهای دیگر را ندارم
عارفه دختر 17 ساله بیرجندی که این روزها همه دغدغهاش کنکور است میگوید: یکسال است که دغدغه کنکور و قبول شدن در یک رشته خوب را دارم و فرصت نمیکنم به چیزهای دیگر فکر کنم.از او می خواهیم از مشکلات و آرزوهایش برایمان بگوید؟ چند ثانیهای فکر میکند و ادامه میدهد: در شهرهای کوچک دختران محدودیتهای زیادی دارند من به رشتهای علاقمند هستم که در شهر بیرجند نیست اما پدر و مادرم اجازه تحصیل در شهر دیگر را به من نمیدهند و تاکید دارند حتما در همین شهر ادامه تحصیل بدهم.
شکاف بین نسلی و تفاوت فرهنگی بین نسلی
وی گفت: از وضعیتم راضی نیستم اما مجبور هستم به دلیل احترام به والدین ساکت باشم! عارفه افزود: چرا باید شکاف بین نسلی و تفاوت فرهنگی بین نسلی آنقدر عمیق باشد که من نتوانم از حرفها و مشکلاتم با آنها حرف بزنم؟! ای کاش فرهنگ جامعه تغییر میکرد و ای کاش خانواده به خاطر فرهنگ سنتی عرصه را بر من تنگ نمیکرد تا بتوانم زندگی راحتتری داشته باشم.
امنیت مهمترین چالش دختران امروزی است
دو دختر جوان همشهری که در پارک توحید قدم میزنند مشکل اصلی دختران را امنیت مینامند. فاطمه یکی از این دختران عنوان کرد: ما هم مانند پسرها دوست داریم در هر وقت از شبانه روز در شهر و پارکها قدم بزنیم این شهر که جایی تفریحی دیگری برای دختران ندارد! اما تا کمی هوا تاریک میشود مجبور به بازگشت به خانه میشویم. وی با اشاره به اینکه در طول روز که یا مدرسه هستیم و کار داریم یا هوا گرم است و باید غروب و شب برای تقویب روحیه و کسب آرامش به اینجاها بیایم ادامه داد: ای کاش سطح فرهنگ مردم بالاتر میرفت و دید مردم بازتر میشد چرا هنوز در جامعه دخترها را ضعیفتر میدانند و حتما باید یک مرد در کنارش باشد. وی خاطرنشان کرد: البته خوشبختانه وضع نسبت به گذشته خیلی بهتر شده اما بازهم آن برابری لازم وجود ندارد.
نگران آینده والدین و تنهاییشان هستم
زهرا که امسال روزهای آخر دوران کارشناسی ارشد را میگذراند گفت: برادری بزرگتر از خودم دارم که ازدواج کرده و در شهر دیگری زندگی میکند، بیشتر نگرانیام از آینده والدینم است. اینکه بعد از ازدواجم چه کسی از آنها مراقبت خواهد کرد! او که این روزها دغدغهاش امنیت شغلی، ازدواج و آینده خود و خانوادهاش شده ادامه داد: من مادر آینده این جامعه هستم و باید محکمتر از این حرفها باشم، باید مثبتنگر باشم، به نظرم برای رسیدن به اوج، مسیری طولانی دارم البته قبلاً مثبتنگر بودم اما چند وقت اخیر به خاطر نبود بازار کار در رشته تحصیلیام این دیدگاه در من کمتر شده است.
نبود امنیت شغلی برای دختران
سمیه دختر جوان 25 سالهای که تازه تحصیلاتش را در رشته ارشد ادبیات به اتمام رسانده است گفت: به نظرم برای همه جوانها دغدغه مشترکی وجود دارد و آن هم نبود امنیت شغلی است. به گفته وی حتی اگر دختری در یک موسسه و مکانی به کار گرفته شود نسبت به آقایان از حقوق کمتری برخوردارست و اگر هم اعتراض کند میگویند خیلی افراد هستند که حاضر هستند جای تو باشند!
نبود فضای ورزشی مناسب برای دختران
یکی از دختران ورزشکار همشهری نیز با گلایه از اینکه ورزش کردن زنان هنوز هم با علامت سوالهای زیادی روبرو است بیان کرد: با وجود این ضرورت ورزش کردن زنان به تدریج برای جامعه محرز شده است رسانهها از آن سخن گفتند و پزشکان مردم را از خطرات دوری از ورزش بر حذر داشتند اما ورزش زنان در ایران هنوز هم چالشهای خاص خود را دارد. وی گفت: حضور زنان در عرصه ورزش هنوز هم به دلیل نبود فرهنگ ورزش کردن دختر یا همسر یا خواهر در یک خانواده با دشواریهای متعددی روبرو است. این دختر ورزشکار ادامه داد: در بخش دیگر این موضوع مشکل اصلی این است که در بسیاری از مواقع در حالی که هیچ منعی برای حضور یک زن در فضای ورزش وجود ندارد خود آن زنان تمایلی به ورزش کردن نشان نمیدهد که این موضوع در شهرهای کوچکی چون بیرجند پررنگتر هم است!
نقش دختران در جامعه ایران
در حال پررنگ شدن است
یک روانشناس با اشاره به اینکه دغدغهها و چالشهای دختران نسبت به سایر اقشار جامعه رنگ و بوی خاصی دارد گفت: نقش دختران در جامعه ایران به دلیل داشتن تفکر چند بعدی، در حال پررنگ شدن است. احمدی افرود: اگر آنها بتوانند بر روی استعدادهای بالقوه خود تمرکز بیشتری داشته باشند به طور حتم در آیندهای بسیار نزدیک میتوان ادعا کرد که دختران نسبت به مردان شایستهتر و لایقتر هستند. وی با اشاره به اینکه امروزه دختران بسیار متفاوتتر از دختران گذشته میاندیشند بیان کرد: این تغییر دیدگاه یعنی آنها توانستهاند بخشی از جایگاه اصلی خود را بیابند. این روانشناس خاطرنشان کرد: اگرچه هنوز دختران در بخشهایی با نابرابری و تبعیض در جامعه دست و پنجه نرم میکنند اما نباید این را فراموش کرد که رفع کامل مشکلات پیشروی دختران به یکباره اتفاق نمیافتد و نیازمند روند تدریجی است.
ضرورت ایجاد شرایط برابر در اشتغال،
ورزش و تفریح دختران و پسران
وی تصریح کرد: حضور دختران امروز نسبت به سالهای گذشته در جامعه پررنگ تر شده و براین اساس باید از شرایط برابر در حوزه اشتغال و ورزش و تفریح با پسران برخوردار شوند.به گفته وی تفاوت جنسیتی از مسائل غیرقابل انکار موجود در ایران و جهان است که این موضوع موجب افزایش چالشهای پیشروی دختران شده است. این روانشناس بر این باور است که اگرچه وجود آزادی موجب افزایش پیشرفت و تعالی در دختران میشود اما فقدان یا کمبود آزادی نیز نمیتواند مانع پیشرفت شود، چه بسا دختران ورزشکار ایران که در مسابقات بینالمللی با پوشش کامل وارد صحنه شدهاند و توانستهاند در مقامات بالا مدال طلا کسب کنند. احمدی ضمن اشاره به کاهش مشکلات شغلی و تامین امنیت شغلی دختران تاکیدکرد: لازم است موقعیتهای خاص برای دختران جوان شکل گیرند تا به صورت کاملاً تخصصی در حوزهای شغلی و تخصصی خود به فعالیت بپردازند و به مرحله خودباوری در شرایط موجود دست یابند.
حضور آگاهانه زنان در نهادهای مدنی
یک استاد دانشگاه نیز راهکارهای رفع چالش و موانع پیش رو دختران را حضور موثر و آگاهانه زنان و دختران در جامعه عنوان کرد و افزود: از مهمترین چالشهای پیش روی موانع مشارکت زنان و دختران در عرصه فعالیتهای سیاسی و اجتماعی نبود انتقال تجارب بین نسلی برای حضور آگاهانه زنان در سیاست است که باعث کمبود اعتماد به نفس آنها میشود.کولایی گفت: در زمینه اشتغال زنان با مشکلاتی بدیهی روبهرو هستیم و در بهترین شرایط آمار اشتغال زنان به 12 درصد میرسد و عوامل فرهنگی مانع حضور زنان میشود.
لزوم دگرگونی درنوع نگاه به دختران
وی با اشاره به اینکه تکنولوژی به تنهایی نمیتواند شرط لازم برای به کارگیری و استفاده از بانوان در عرصههای مختلف را فراهم کند گفت: شرط کافی در این زمینه دگرگونی در اندیشه و فرهنگ نسبت به دختران است که آنها را توانمند در عرصههای فرهنگی و اجتماعی سازد. به نظر وی هنوز هم در برخی روستاها و فرهنگها حق تحصیل از دختران گرفته میشود و در چنین شرایطی چگونه میتوان از توسعه مشارکت سیاسی و اجتماعی دختران صحبت کرد؟
دخترانی که از تحصیل باز میمانند
کولایی بیان کرد: برخی از دختران در روستاها از تحصیل باز میمانند و این موضوع موجب میشود بسیاری از دختران به سمت افسردگی بروند و به همین دلیل است که در سال تحصیلی که گذشت نرخ بالایی در خودکشی دختران دانش آموز داشتهایم و معاونت امور زنان باید رصد این وقایع را در دستور کار خود قرار دهد. وی تاکید کرد: حضور آگاهانه و مسئولانه زنان و دختران در نهادهای مدنی راهی برای رسیدن به توسعه اقتصادی و سیاسی هر جامعهای است بنابراین هر چه سرمایههای اجتماعی افزایش یابد مشارکتها بیشتر خواهد شد و این مساله به سمت بهبود اوضاع زنان پیش خواهد رفت.این استاد دانشگاه تصریح کرد: بسترسازی مناسب برای ورود دختران جوان به عرصههای سیاسی و اجتماعی نه فقط موجب بروز ایدههای خلاقانه آنها میشود بلکه شور و نشاط اجتماعی و سیاسی را به همراه دارد.
گروه خبری : گزارش اجتماعی
منبع :
آخرین ویرایش : 1398/04/18 -- 18:32:16
نویسنده : واحد تحریریه
تعداد بازدید : 540
|